11 Mayıs 2008 Pazar

Ders Uygulaması Örneği

Mahkeme yöntemi sınıf içerisinde öğrencilerin ilgisini çekebilecek konular seçilerek uygulanabilir. Linkten örnek ders planını indirerek inceleyebilirsiniz..

http://rapidshare.com/files/114201960/ders_plan__305_.doc.html

Atatürk Üniversitesi BÖTE III Özel Öğretim Yöntemleri 17 Nisan 2008 dersi Mahkeme yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Tarışma konusu, hazırlık belgeleri ve yararlanılan kaynaklar linklerde verilmiştir. İnceleyerek Mahkeme Yöntemi konusunda ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz.

Mahkeme uygulama örneği:
http://rapidshare.com/files/114202165/Mahkeme_oernek_Uygulamas__305_.doc.html

Kaynak belgeler ve linkler:
http://rapidshare.com/files/114202781/010203dergi2008.pdf.html

http://rapidshare.com/files/114202887/Meslek_Lisesi.doc.html

http://www.kadirga.k12.tr/bilgisayar_ders_programi.htm

http://www.ogm.meb.gov.tr/derscizelgeleri.doc

10 Mayıs 2008 Cumartesi

Mahkeme Yöntemi Hakkında...

Sınıfta sanal bir mahkeme kurulması şeklinde uygulanan bu teknik birçok öğrencinin etkinliğe yani derse katılımını sağlar.

Mahkeme Süreci
1. Tartışma konusu ya da problemin seçimi: Mahkeme yönteminin eğitimde uygulanabilmesi için öncelikle farklı görüşlerin bulunabileceği bir konu ya da problem belirlenir.
2. Öğrencilerin görevlendirilmesi: Konu belirlendikten sonra öğrencilere yapmak istedikleri görevler verilir. Bu görev paylaşımı hakimin, katibin ve iki tarafın avukatlarının, araştırmacılarının, tanıklarının kararlaştırılması ve kalanların jüri üyesi olmasıyla tamamlanır.
3. Araştırma: Görev paylaşımı yapıldıktan sonra belirlenen konu ya da problemle ilgili bütün öğrenciler araştırma yapıp ve malzeme toplarlar. Daha sonra grupların; avukat, tanık, jüri üyesi, araştırmacı rolündeki üyeleri bir araya gelerek konuyla ilgili buldukları malzemeleri tartışıp hazırlık yaparlar.
4. Mahkemenin başlaması: Öğrenciler araştırma yapıp ön hazırlıklarını bitirdikten sonra mahkeme başlar.
5. Avukatların savunmalarını yapması: Mahkeme başladıktan sonra avukatlar araştırmalarına dayanarak mahkemenin başında savunmalarını yaparlar.
6. Tanıkların kanıtlarını sunmaları: Avukatlar savunmalarını yaptıktan sonra tanıklar konuyla ilgili kanıtlarını hakime sunarlar.
7. Öğrencilerin savunma aşaması: Bu aşamada avukatlar sorular sorar ve yapılan açıklamaların kendi savlarını destekleyen yönlerini ortaya çıkarmaya çalışırlar.
8. Davanın toparlanması: Öğrenciler savunmalarını yaptıktan sonra hakim; yanlışları, eksikleri belirler.
9. Sonuç: Sonuç olarak jüri üyeleri hangi grubun haklı olduğuna karar verir.
Mahkeme yöntemi, etkinliğe katılan her bir bireyin saygı, empati, kendini savunma, sağlıklı iletişim kurabilmeleri sağlanır.

Mahkeme yöntemi uygulanırken bazı noktalar göz önüne alınmalıdır.
Konu seçimi: Öğrencilerin ne öğrenmesi isteniyor?
Çevre Seçimi: Öğrenmenin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için ortamın en uygun hale getirilmesi.
Öğrencilerin rol seçimi: Öğrenciler kim olacak? Öğrenciler deneyim kazandıkça rollerini değişebilirler.
Öğretmenin rol seçimi: Öğretmen kim olacağına karar verir. Öğretmen olarak kalıp mahkemeyi dışarıdan mı izleyeceğine yoksa mahkemenin içinde mi olacağına karar verir.
Odak noktası seçimi: Mahkeme yönteminde tartışılacak konu ya da problemin belirlenmesi.

Niçin Eğitimde Mahkeme Yöntemi

Karşılıklı görüşlerini savunan öğrenciler tartışma ortamı oluşturarak jüri ve hakim karşısında davalarını haklı gösterme çabasına girerler. Burada kendini doğru ifade edebilme, karşı görüşlere seviyeli olarak fikirlerini sunabilmeleri çok önemlidir.
Kişiler birbirlerinin varlığını kabul ederek fikirlerini dikkate alır. Ayrıca savunmalar esnasında empati kurabilme, yeni bakış açıları kazanabilme yeteneklerini geliştirmek için fırsat bulurlar.
Açık iletişim, kişiler arasında istenen ve hedeflenen bir iletişim modelidir. Kişilerin kendilerini tanıdıkları ve doğru bir şekilde ifade edebildikleri durumlarda mümkündür. Bu yaklaşımda kişiler sağlıklı iletişimin ön koşullarını yerine getirirler, benlik saygıları yüksektir, kendilerine güvenirler.
Mahkeme yöntemi, öğrencilere tartışma ortamı sağladığı için sürekli iletişim halinde olurlar, doğru yönlendirme, pekiştireçler kullanılarak bireylerin kendi aralarında doğru iletişim kurmaları sağlanabilir.
Bir dinleyici topluluğu karşısında özellikle bilim, sanat ve fikir ağırlıklı konularda değişik konuşmacıların önceden hazırlanmış bir dizi konuşma yapmalarına sempozyum denir. Sempozyumda ele alınan ortak konu çeşitli yönlerden incelenir, değişik görüşler ve yorumlar dile getirilir. Sempozyumda da bir başkan bulunur.
Mahkeme bu yönleriyle sempozyumu da anımsatır bizlere. Mahkeme yönteminin eğitimde kullanılması daha zor olduğundan sempozyum şeklinde de konular tartışılıp bir karar bağlanabilir.

Eğitimde Mahkeme Yöntemi Programının Değerlendirilmesi

Eğitimde mahkeme yöntemi, gerek hazırlık gerekse uygulama ve değerlendirme aşamalarında öğrenci merkezli eğitimi esas alır. Amaç öğrencileri öğrenme süreci boyunca etkin kılmak, bu süreç içerisinde neşeli vakit geçirmelerini ve öğretilenlerin kalıcılığını sağlamaktır. Mahkeme tartışılan konunun içeriğine göre kısa ya da uzun olabilir.

Kaynakça

Açıkgöz, Kamile Ün – Aktif Öğrenme – ss. 157 – Eğitim Dünyası Yayınları – 2003
Bozdoğan, Zülal – Etkinlik Öğretmenlik Eğitimi – Nobel Yayınları, 1. baskı
http://www.ozelegitimciyiz.net/article_read.asp?id=64
http://www.toplumdusmani.net/modules/dictionary/detail.php?id=2904
http://www.educationworld.com/a_tsl/archives/07-1/lesson008.shtml